Blood on ice

Blood on ice

 

Vad vet ett barn om vägen till ett OS-guld? Kan den vara farligt för en ung tjej/kille att närma sig tävlingsidrott? Hur gör man för att skapa en optimal hälsosam miljö för unga idrottare?

Sportfeedback höll nyligen, i samarbete med förbundstränaren Kristian Åderman, en föreläsning på Backa Teatern. Syftet för dagen var att ge inspiration till skådespelarna, regissörerna och hela gruppen som deltar i skapandet av den nya pjäsen ”Blood on ice”. Pjäsen utspelar sig i en konståkningsmiljö där några tolvåriga ungdomar kämpar för att förverkliga OS-drömmen men gör det utifrån väldigt olika förutsättningar.

Vi tog deltagarna på föreläsningen med på en resa in i konståkningens värld. Med sin tidiga specialisering, sitt intensiva träningsschema och sitt individuella fokus är konståkning en sport som särskiljer sig från många andra sporter. Stora utmaningar ställs ofta tidigt på de unga tjejerna och killarna som deltar i denna komplexa kordinationssport. Tränarna och föräldrarna får en central roll i skapandet av den idrottskultur som barnen växer upp i. Vi besvarade frågor som t.ex. Går att förklara för barn hur vägen till OS ser ut och går det att få dem att förstå vad det verkligen innebär att göra en elitsatsning? Hur kan man hantera föräldrar vars engagemang är på gränsen till att bli för stort? Hur skapar man optimala tränings- och tävlingsmiljöer som barnen mår bra av? Jämförelser drogs med t.ex. fotboll och segling.

Kulturen inom konståkning gick som en röd tråd genom våran föreläsningen. För den som vill få en inblick hur en god idrottskultur kan skapas rekommenderas denna webföreläsning med Evelina Wahlqvist (kreativitetsforskare på GU) och Henrik Ekersund (utbildningsansvarig Svenska tennisförbundet). Föreläsarna förmedlar flera viktiga lärdomar i hur det är möjligt att skapa positiva och hållbara idrottskulturer med hjälp av ledarskap och kreativitet.

Vi vill tacka professor Natalia Stambulova för värdefull input inför Blood on ice föreläsningen. Natalia Stambulova, expert på karriärövergångar och tidigare elitkonståkerska, delade generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter ifrån konståkningens spännande värld. Vi vill även tacka deltagarna i Backa Teatern för deras nyfikenhet och att de så öppet delande med sig av sina erfarenheter.

Blood on ice  har haft premiär och biljetter kan bokas här.